Activitatea în solariile Mănăstirii Pângărați

Publicat

În cele trei solarii mari ale Mănăstirii Pângărați cresc tot felul de legume, de la roșii și castraveți, până la vinete, conopidă și verdețuri. Totul se face cu binecuvântarea Părintelui Stareț. Părinte, culeg castraveții?/ Da sau nu.Fac tratamentul respectiv?Da sau nu. Și roadele sunt pe măsură. Din producția de roșii de anul trecut, părinții au miluit și alte mănăstiri. În mijlocul fiecărui solar poți vedea o icoană a Maicii Domnului ce veghează plăntuțele. 

Munca la solarii începe în februarie, cu săpatul. Iarna, în interior, solul nu îngheață și astfel mărarul și pătrunjelul se păstrează verzi și în acest anotimp. Acum, în miez de vară, terenul își dă a doua recoltă. Înăuntru miroase a verde, miroase a sănătate și-a salată proaspătă. Roșii, vinete, conopidă, broccoli, castraveți, ardei – unii au înflorit, alții sunt numai buni de cules. Mărarul și pătrunjelul s-au tuns deja de două-trei ori până la începutul lunii iulie.

Copiii roșiilor, dacă sunt lăsați, iau din resursele plantei

La roșii, pentru ca planta să dea rodul maxim, e nevoie ca aceasta să aibă maximum șapte rânduri de rod. După aceea se rupe vârful și cresc toate până la maturitate. Doar astfel ai eficiență maximă. Iar copilitul lor se face de câte ori este nevoie, chiar și la două zile.

Cum înveți ce anume trebuie să rupi când copilești plăntuța de roșie?

Fratele Constantin ne lămurește, arătându-ne care sunt copiii plantei – niște vlăstare, cu frunzulițe mici: „Cu timpul, ți se formează ochiul și îi recunoști. E foarte ușor să-i confunzi și trebuie să iei seama să nu rupi vârful, ci viitorul copil, care este sugar și pe care dacă-l lași, va lua din resursele plantei. Dacă mai faci o greșeală și rupi vârful, planta are posibilitatea de a se regenera”, ne spune părintele.

Image removed.

Cum e să crești legume cu binecuvântare

Din solariul de castraveți, la două zile poți umple un sac. Ce frunze mari au! Castraveții iubesc foarte mult apa. Planta crește agățându-se mereu și fiecare etaj are rod. Din când în când, frunzele de jos trebuie rupte, pentru a nu pemite plantei să înflorească lângă tulpină, deoarece de acolo va fi mai greu de cules. La roșii, e invers: ciupești din partea de sus a plantei, atunci când e nevoie.

„Cu rugăciunile părinților, plantele nu au niciun semn de boală. Totul se face cu binecuvântarea părintelui stareț. Nimic nu se mișcă altfel. Părinte, culeg castraveții? / Da sau nu. / Fac tratamentul respectiv?Da sau nu. La toate lucrările importante ne sfătuim. Nu demult am cules conopida și am pus recolta a doua”, arată fratele Constantin.

Mănăstirea mai are un solariu lângă mica plantație de cătină, de care se îngrijește rasoforul Efrem.  

***

Credem că nu e ușor să stai zilnic multe ceasuri la 30-35 de grade, cam cât ajunge în solarii temperatura peste zi. Dar de bună seamă, bucuria ascultării depășește limitele confortului fizic. Faptul că legumele acestea ajung pe masa părinților și a pelerinilor este cea mai mare mulțumire.