La Mănăstirea Pângărați are loc Simpozionul Național „Istorie și patrimoniu ecleziastic”

Publicat

În perioada 19-20 mai, la Mănăstirea Pângărați din județul Neamț, are loc cea de-a doua ediție a Simpozionului Național „Istorie și patrimoniu ecleziastic”. Evenimentul reunește peste 30 de specialiști, istorici, doctoranzi și studenți din țară, precum și din Republica Moldova, care vor prezenta participanților la simpozion rezultatele cercetării lor. 

Manifestarea se desfășoară în parteneriat cu Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”.

Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, am reușit să organizăm și în acest an acest Simpozion. A fost un mic proiect pe care l-am realizat cu sprijinul celor de la Direcția de Cultură Neamț și suntem bucuroși că putem să realizăm aceste evenimente. Tot ce s-a vorbit anul trecut, toate lucrările expuse au fost cuprinse într-o revistă pe care noi am numit-o „Acta Pangratia”, ce face referire la un anume călugăr Pangratie, care a fost undeva viețuitor la începutul Mănăstirii Pângărați. Pe viitor, sigur, tot ce se va vorbi astăzi la simpozion va fi cuprins într-un următor număr al acestei reviste. Cunoașterea trecutului este foarte importantă pentru noi, deoarece cred că ne ajută să luăm cele mai bune decizii pentru viitor, a mărturisit părintele stareț, arhim. Petroniu Marin.

Acest simpozion a venit dintr-o necesitate, iar activitatea arheologică, care s-a desfășurat în ultimii ani în incinta mănăstirii, a adus la iveală tot felul de ruine care puneau diverse întrebări și care au reușit să polarizeze interesul tuturor acelor care erau aici. Revin cu plăcere în acest cadru absolut magnific și vă rog să mă credeți că așa cum anul trecut m-am bucurat de o participare specială a colegilor din țară și din Republica Moldova, și anul acesta salut prezența voastră, a tuturor, precum și a celor care trebuie să vină, care sunt în drum spre acest loc binecuvântat. Au ales o temă generoasă, o temă care vorbește despre istorie și patrimoniu ecleziastic. Când spunem „istorie”, practic spunem totul despre trecut, când spunem „patrimoniu ecleziastic”, gândim la ceea ce este în conexiune cu Biserica, sau cu credințele noastre, cu tot ceea ce este legat de oameni care au trăit cândva, care au trăit, au simțit și au gândit într-un anumit fel sentimentul religios, a afirmat de asemenea dr. Senica Țurcanu, șef al Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

În cadrul festivității a avut loc lansarea revistei „Acta Pangratia. Istorie și patrimoniu ecleziastic”, prezentată de prof. Costin Clit de la Colegiul Național „Cuza Vodă” din Huși.

Revista „Acta Pangratia. Istorie și patrimoniu ecleziastic” e consistentă ca număr de pagini, dar și ca valoare a studiilor publicate. Eu mă bucur cel mai tare, și am vorbit cu colegii, pentru studiile dedicate Mănăstirii Pângărați, fiindcă așa este firesc. Apare la Pângărați și trebuie să aibă ca prim obiectiv mănăstirea în sine și apoi toată viața bisericească și nu numai, și școala și alte instituții care fac să dăinuie satul românesc. În educație sunt trei piloni esențiali, în toate manualele de pedagogie îi găsim: familia, Biserica și școala, a declarat prof. Costin Clit.

Manifestarea științifică reunește la Mănăstirea Pângărați specialiști de marcă din România și Republica Moldova, care activează în muzee, arhive, universități, biserici sau diferite institute de cercetare. Încă de la prima ediție (mai 2022), simpozionul a propus tuturor celor interesați o tematică generoasă, care acoperă întreg spectrul de preocupări științifice aflate în conexiune cu istoria și patrimoniul ecleziastic, mobil sau imobil.

Vă invităm să accesați și: 

(Video) Simpozionul Național „Istorie și patrimoniu ecleziastic”, la Mănăstirea Pângărați