La Mănăstirea Pângărați va fi dezvelită o placă omagială în cinstea Mitropolitului georgian Iona Ghedevanişvili

Publicat

La Mănăstirea Pângărați din județul Neamț va fi dezvelită o placă omagială în cinstea Mitropolitului georgian Iona Ghedevanişvili, fost stareț al așezământului monahal ocrotit de Sfinţii Cuvioşi Simeon şi Amfilohie între anii 1790-1792.

Ceremonia va avea loc joi, 1 iulie, și va fi precedată de slujba Sfintei Liturghii, oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dar și de o slujbă de pomenire, săvârșită în cinstea mitropolitului georgian și a tuturor ctitorilor și ostenitorilor Mănăstirii Pângărați.

Alături de credincioșii nemțeni și de slujitorii parohiilor și mănăstirilor din zonă, va fi prezent la acest moment și Excelența Sa, Domnul Nikoloz Nikolozishvili, Ambasadorul Georgiei în România. Va participa, de asemenea, şi o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Georgiei, compusă din Ierom. Irineos (Shengelia), coordonatorul Biroului de Relaţii Publice al Mitropoliei de Ruis-Urbnisi, Ierom. Ieronymos (Katamadze), secretarul Biroului de Presă al Mitropoliei de Ruis-Urbnisi și d-l Luka Mgaloblishvili.

Cine a fost Mitropolitul Iona Ghedevanişvili?

Conform inscripției de pe placa comemorativă, Iona Ghedevanişvili a fost o renumită personalitate a Bisericii Georgiene – mitropolit, călător şi scriitor. A crescut la curtea Patriarhului Anthonie I, care, încă din copilărie, l-a pregătit pentru slujirea preoţească. În anul 1753, Patriarhul Anthonie l-a tuns în monahism pe tânărul Iona şi l-a hirotonit diacon. Până în anul 1763, loan a trăit în Rusia, în Eparhiile Vladimir şi leropol. După ce sa întors în Georgia, Patriarhul Anthonie l-a ridicat pe lona la rang de arhimandrit şi l-a numit egumen al Mănăstirii Jvari din Mtskheta. În anul 1775, lona a fost hirotonit episcop și ridicat la rangul de Mitropolit de Ruiz.

A călătorit în aproape întreg estul ortodox: de la Constantinopol, Athos și Ierusalim, până în insulele Patmos, Samos, Lesbos, Hios (Chios), Lemnos, Cipru, Rodos, Tenedos, Kefalonia ş.a., Beirut, Damasc, Egipt și peninsula Sinai. De asemenea, a fost în Veneţia, Viena, Polonia și, cu permisiunea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost pentru o perioadă ascet la Lavra Kievo-Pecherska.

În Trieste, Iona Ghedevanişvili s-a întâlnit cu Împăratul Imperiului Roman, losif al ll-lea (1765-1790), iar la laşi, în anul 1789, cu prinţul G. A. Potemkin. Cu acordul acestuia și al episcopului Ambrozie (Serebrenikov) (22 decembrie 1789 - 29 decembrie 1791), lui lona Ghedevanişvili i-a fost dată spre conducere Mănăstirea Pângărați. Timp de 2 ani, mănăstirea a devenit una dintre cele mai bogate din principatul Moldovei.

În luna decembrie a anului 1791, lona a primit ordin de la Împărăteasa Ecaterina a II-a să plece la Kiev. Ajuns aici, a fost numit vicar al Mitropolitului Samuel (de Miroslav), care era grav bolnav, și a locuit la Lavra Kievo-Pecherska, conducând eparhia și hirotonind preoți. Pe perioada aflării sale la Moscova, lona a fost un om al cărții. Cu sprijinul şi recenziile lui a fost publicat în limba georgiană Mineiul Praznical (1805). De asemenea, împreună cu episcopul Dositei Pitskhelauri şi arhiepiscopul Pafnutie de Abhazia, a fost în comunitatea biblică rusească, unde se pregătea pentru publicare Biblia în limba georgiană.

A trecut la Domnul în anul 1821 și a fost înmormântat la mănăstirea cu hramul Acoperemântului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din suburbia Moscovei.

Articol preluat de pe doxologia.ro