Pe peretele din dreapta naosului bisericii mari a Pângăraților, lângă icoana Sfântului Ierarh Nicolae, sunt aşezate spre închinare într-un baldachin de lemn frumos sculptat și inscripţionat, părticele din moaştele mai multor sfinţi, atât români, cât şi din alte neamuri.
Putem avea bucuria de a ne întâlni și pe pământ cu sfinții cei despre care citim și a căror viață suntem îndemnați s-o urmăm. În biserica nouă a Mănăstirii Pângăraţi, îi vom regăsi, prin părticele din sfintele lor moaște, pe Sfântul Ioan de Kronstandt, cel prețuit pentru bunătatea sa, pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul, poetul nostru profund, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, din dorința căruia s-a ridicat prima bisericuță pe aceste meleaguri, pe Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, căruia Dumnezeu i-a spus: „Ține-ți mintea în iad și nu deznădăjdui”.
Pleiada Sfinților de la Pângărați
Alături de ei, prin sfintele lor moaște, sunt prezenți și Sfântul Sfinţit Mucenic Elefterie, Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, Sfinții Teodosie și Lavrentie de la Cernigov, Cuviosul Pahomie din Sfântul Munte Athos (de origine sârb, nevoitor în secolul al XIX-lea), Sfinţii Mucenici din peşterile Zverineţ (Kiev - Ucraina), Sfintele Muceniţe Daria (Rusia) și Evdochia, Sfinții Cuvioși Daniel (Rusia) și Trifon Athonitul, Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, Sfinţii Mucenici Prunci ucişi de Irod, Sfinţii Cuvioşi Părinți uciși în Sinai şi Rait, Sfântul Apostol Iacov, ruda Domnului, Sfinții Mucenici Tarah, Andronic și Prov, un cuvios necunoscut de la Mănăstirea Lavra Pecerska din Kiev și sfinte moaşte din piciorul Sfintei Mese a bisericii voievodale.
„Creştinul bun este jumătate om, jumătate înger”
Deasupra raclei se spune: „Însuţi Stăpâne, pentru rugăciunile sfinţilor Tăi mucenici, celor ce pentru Tine s-au nevoit, ca în tot pământul, prin sfintele Tale lăcaşuri, să se semene sfintele lor moaşte”.
La ieșirea din lăcașul de cult, privirea ți se oprește pentru o clipă pe peretele din spate. În stânga, pictați unul lângă altul, cu trăsături ascetice, stau trei stareţi ai Mănăstirii Pângăraţi: Atanasie, Varnava şi Daniil ieroschimonahul. În dreapta lor și a intrării, trei mari părinţi cuvioși ai neamului nostru: Cuviosul Paisie de la Neamț, ce ne dorește „să ne întâlnim la poarta Raiului”, Cuviosul Ioanichie Bălan, ce ne spune că „un creştin bun este jumătate om, jumătate înger” și neprețuitul Părinte Cleopa, cu binecunoscutul îndemn la răbdare nesfârșită.