Slujbă Parastasului pentru părintele Teofil Lefter, la 7 ani de la trecerea la cele veșnice

Publicat

Fostul stareț al Mănăstirii Pângărați, părintele Teofil Lefter, a fost pomenit sâmbătă, 9 februarie, cu prilejul împlinirii a 7 ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Slujba Parastasului  a fost săvârșită în biserica nouă a Mănăstirii Pângărați de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și a fost precedată de Sfânta Liturghie. Au participat, alături de părintele arhimandrit Petroniu Marin, actualul stareț al Mănăstirii Pângărați, numeroși preoți, stareți și starețe din zona Moldovei, precum și foarte mulți credincioși care l-au cunoscut pe părintele Teofil.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit teofan a rostit cuvânt de învățătură, în care a conturat chipuș luminos al arhimandritului Teofil Lefter, dragostea sa față de Dumnezeu și de obștea mănăstirii în care a slujit: „Dacă privim în viața părintelui Teofil, vedem lumina de copil pe chipul său. Deși nu era prea în vârstă, chipul său devenise alb și răspândea o anumită lumină din privirea sa, arătând că a devenit cu adevărat călugăr. Cuvântul «călugăr», tradus în limba română din greacă, înseamnă «bătrân frumos». Un om, ca să fie «bătrân frumos», este chemat, paradoxal, să aibă inimă și cuget de copil. Candela vieții părintelui Teofil a fost această sfântă mănăstire, unde lemnul l-a văzut în frățimea mănăstirii și în credincioșii care găseau aici odihnă și confort duhovnicesc lăuntric. Dragostea pe care părintele a avut-o pentru obștea mănăstirii se arăta în această stare de legătură pe care o avea cu frații din mănăstire și aceasta pentru că părintele știa ce este Raiul, adică comunicarea cu omul astfel încât celălalt să te simtă ca tată, ca mamă, ca frate, ca soră, ca un om apropiat. Și socot că și creștinii mireni au simțit această capacitate a părintelui de a intra în legătură cu inimile lor”.

Arhimandritul Teofil Lefter s-a născut pe 7 martie 1959 în localitatea Letea Veche din judeţul Bacău. Pe 5 august 1986 a intrat ca frate la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ. A fost călugărit pe 2 februarie 1987, iar în luna octombrie a aceluiaşi an a fost hirotonit ierodiacon. În ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva din anul 1987 a fost hirotonit ieromonah de către Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. În anul 1990 a intrat în obştea Mănăstirii Pângăraţi. În anul 1996, arhimandritul Teofil Lefter a fost numit stareţ al Mănăstirii Pângăraţi. Ca stareţ, părintele Teofil s-a îngrijit de restaurarea picturii bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, care a fost resfinţită în anul 2002. Tot atunci s-a pus temelia noii biserici, închinată Sfinţilor Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi şi Sfinţilor Români. Târnosirea sfântului lăcaş a avut loc pe 12 septembrie 2010 şi a fost oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, în prezenţa a mii de credincioşi.

Părintele Teofil a plecat la Domnul în ziua praznicului Întâmpinării Domnului 2012, după 25 de ani de vieţuire în monahism, fiind înmormântat lângă noua biserică a Mănăstirii Pângărați.

Articol preluat de pe Doxologia.