„Să nu căutați mărire, ci să căutați să vă pocăiți de păcatele voastre”

Publicat
23 Iun 2016

Monahul Galaction, tatăl regretatului Părinte Teofil Lefter și-a petrecut ultimii ani din viață în Mănăstirea Pângărați. Încă din armată s-a gândit că se va face călugăr și toată viața lui a suspinat fiindcă n-a împlinit dorința aceasta. I-a dat Dumnezeu așa o mângâiere că a venit la sfârșit, când fiul său era stareț aici. Cei care l-au cunoscut mărturisesc că monahul Galaction era ca și cum ar fi fost din tinerețe călugăr. Redăm în continuare un extras dintr-un interviu video realizat de părinții mănăstirii, care conturează câteva din trăsăturile cuvioșiei sale.

Părinte, ați învățat bine la școală?

Văileu... bataie ce-am luat! Dar să vă spun ceva: vinovați sunt părinții. Îmi spuneau: Du-te cu vacile astăzi, nu te lua după ce spune învățătorul. Ascultă de tata. Doar n-ai să te faci învățător, nici profesor, nici preot. Du-te la cireadă. Și așa, când mergeam la școală, bataie ce luam... Eu n-am făcut așa. Am căutat ca băieții să se ducă la școală și vacile – le-am dat la cireadă.

Nu vă este frică de moarte, Părinte?

Ce va fi pe lumea cealaltă...! Focul iadului mă mănâncă. Dacă ar da Dumnezeu să mă mântuiesc, dar nu știu cum. Am învățat ceva important și vă spun și vouă: Să nu căutați mărire, ci să căutați să vă pocăiți de păcatele voastre. Căutați-vă de suflet!

Citește alte articole despre: pocainta, cainta, monah, calugar