Scara desăvârșirii din biserica voievodală a Pângăraților

Publicat
22 Iun 2016

Pe peretele scării interioare ce unește cele două biserici suprapuse ale ctitoriei Voievodului Alexandru Lăpușneanu de la Pângărați este pictată scara sfintelor nevoințe ce duc la desăvârșire, cu ale sale trepte și mulți cuvioși ce doresc să-și înceapă drumul spre Hristos. 

Pe scara către desăvârșire începi să urci atunci când te lepezi de toate cele ale lumii sau de viața deșartă. Și încet-încet, prin luptă, te dezlipești de câte o patimă și dobândești câte o virtute. Următoarele ținte sunt ascultarea, pocăința, aducerea aminte de moarte, plânsul, blândețea, neținerea de minte a răului. Dar pe măsură ce treptele urcate se înmulțesc, pare tot mai greu și puțini mai rămân statornici.

Nu are sens să trăim o viață fără luptă duhovnicească

Ultimele trepte sunt simplitatea, smerenia, discernământul, rugăciunea și dragostea. La capătul scării e Hristos, Care ia de mână pe biruitori, spunându-le: „Veniți binecuvântații Tatălui Meu!”. Unii nevoitori cad chiar cu puține trepte înainte de ajunge sus, trași de diavoli înfricoșători. Cu ultimele lor puteri, se agață de scară, nădăjduind să-și scape sufletul.

Drumul nevoințelor bătătorit de iubitorii lui Hristos nu e ușor. Însă nu are sens să trăim o viaţă fără luptă duhovnicească, fără să ne pregătim de veşnicie. Cum să începem? Prin trăirea atentă a prezentului care pregăteşte viitorul şi recuperează trecutul. Aceasta-i taina pregătirii urcușului spre Dumnezeu. 

Citește alte articole despre: dragoste, smerenie, suflet, discernamnt, lupta, desavarsire