Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, sărbătorit la Pângărați prin Liturghie arhierească

Data evenimentului: 26 Octombrie 2016
Publicat
26 Oct 2016

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost sărbătorit în mod cu totul deosebit astăzi la Mănăstirea Pângăraţi din judeţul Neamţ, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi stareţii mănăstirilor din zonă, precum și părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor. În cadrul slujbei arhierești, părintele Silvestru, unul dintre monahii gemeni de la Pângărați, a fost hirotonit întru ierodiacon.

Astăzi, 26 octombrie, când Biserica Ortodoxă Română l-a serbat pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Mănăstirea Pângăraţi din judeţul Neamţ și-a serbat unul din hramuri. Credincioşii prezenţi la sărbătoarea aşezării monahale au participat cu evlavie la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de părinții mănăstirii, alături de un grup de teologi.

„Mucenic viu e cel ce se căieşte cu adevărat”

În cuvântul de învățătură, IPS Părinte Teofan a subliniat faptul că noi suntem datori să fim următori ai Sfântului Dimitrie, așa cum acesta a fost următor al Mântuitorului Hristos, arătând totodată că mucenicia se arată și în plan duhovnicesc: „Starea de mucenicie se arată și în viața noastră duhovnicească, pentru că din cauza preamultelor noastre păcate suntem chemați la starea de căință, pentru ca Dumnezeu să ne reprimească întru Împărăția Sa. Un mare părinte al Bisericii, Sfântul Isaac Siru, ne spune că, dincolo de mucenicia sângelui, există o mucenicie a căinței pe care el o definește ca fiind chiar mai puternică și mai răsplătiă de Dumnezeu decât mucenicia sângelui. Iată ce ne spune marele pustnic: «Mucenic viu e cel ce se căieşte cu adevărat. Prin lucrările lor, lacrimile întrec sângele, iar căinţa întrece mucenicia. Mucenicia lacrimilor de căință vine înainte muceniciei sângelui atunci când vom primi cununa. Mucenicii sângelui vor primi cununa o dată cu ceilalți; mucenicii lacrimilor o vor primi înaintea celorlalţi. Cine se căieşte cu adevărat pare aşadar să primească o dublă cunună». Tot Sfântul Isaac Sirul aratî că există o mucenicie în viața omului care încearcă să lupte împotriva comodităților de tot felul care încearcă să acapareze cât mai mult timp din viața noastră. Nu poate fi creștin adevărat, spune Sfântul Isaac, decât cel care-și poartă zilnic crucea”.

În cadrul slujbei arhierești, părintele Silvestru, unul dintre monahii gemeni de la Mănăstirea Pângărați, a fost hirotonit întru ierodiacon.

La finalul Sfintei Liturghii, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, arhim. Petroniu Marin, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Teofan pentru împreuna-rugăciune la sărbătoarea ocrotitorului obştii monahale pe care o păstoreşte, după care soborul slujitor a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul fostului stareț al mănăstirii, vrednicul de pomenire părinte Teofil Lefter.

Biserica veche a Mănăstirii Pângăraţi cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ a fost ridicată în anul 1560 de Alexandru Lăpuşneanu. Nevoia a impus ca aici să se mai construiască, începând din 2003, o altă biserică, mai întâi pentru călugări şi apoi pentru credincioşii care vin în această zonă a Neamţului. (Tudorel Rusu)

Sursa: doxologia.ro